938 852 752

El dia 2 de febrer, la Congregació vigatana de les Serventes del Sagrat Cor de Jesús celebra l’aniversari de la seva fundació.

Tot va començar a la ciutat de Vic, al carrer de Sant Hipòlit, on un matrimoni, en Josep i la Narcisa, van tenir el seu primer fill. Era un 20 de gener de l´any 1864 i aquell mateix dia el van batejar a la catedral. Li van posar el nom de Joan Lluís Sebastià. Sí, aquell noiet era en Joan Collell Cuatrecasas, el nostre Fundador.

La seva família era pobra i senzilla. I en el seu si hi va conèixer i aprendre a estimar molt Jesús i Maria. Feia d´escolà al costat del seu oncle capellà a l´església de les monges de les Davallades.

Quan tenia 8 anys va entrar al Seminari, encara no sabia ben bé què era allò de ser capellà, però a dins del cor sentia com Déu l´estimava i ell també el volia estimar. No havia d´anar gaire lluny. El seminari era davant de casa seva, al carrer de Sant Just.

En Joan va anar creixent i, entre llibres i exàmens, va acabar els estudis. S´havia fet tot un home i als 22 anys el van ordenar sacerdot. Som ja en 1886.

En Joan ja és capellà i el bisbe de Vic l´envia a un poblet: Muntanyola, perquè comenci a posar en pràctica tot el que ha après al Seminari. En Joan era un vicari que semblava poca cosa, però era gust escoltar com parlava de Jesús i del seu Amor per tots els homes i dones. Sempre que sabia que algú estava malalt anava a visitar-lo. Li agradava estar amb el jovent del poble: organitzava excursions, els ensenyava cançons… Després de dos anys, la gent se l´estimava com un fill, un germà, un amic. Però va haver de tornar a Vic. El bisbe necessitava un mestre per al Seminari i el va nomenar director espiritual dels seminaristes.

En Joan passava moltes estones al confessionari de l´església de Sant Just tot escoltant les penes i els dolors de la gent. A Muntanyola ja ho havia vist: les noies havien de marxar de les masies cap a la ciutat per treballar a la fàbrica i guanyar-se així la vida. Però a la fàbrica no hi havia seguretat i moltes patien accidents, no hi havia higiene i moltes queien malaltes, tampoc hi havia ningú que ajudés els treballadors i els amos se n’aprofitaven: els feien treballar fins a 12 i 14 hores i el sou que els donaven no era just. En Joan coneixia totes aquestes injustícies de molt a prop, moltes noies li havien explicat i li havien demanat ajuda. I escoltant dintre seu la veu de l´Evangeli, es preguntava què podia fer-hi ell. No tenia recursos. Era un pobre capellà i massa jove. No tenia influències ni diners.

Per tal de prendre una decisió se´n va anar a Manresa, a la Cova de Sant Ignasi. Allí hi va passar tot un mes pregant i meditant l´Evangeli i la vida de les pobres obreres. Finalment, va veure clar que Déu volia d´ell una cosa: que ajudés  les noies que treballaven a les fàbriques. No comptava amb gaire res, però Déu només li demanava que confiés molt en l´Amor del Sagrat Cor de Jesús. I en Joan s’hi va abandonar plenament.

Va tornar a Vic i el dia 2 de febrer de 1891 va reunir un grup de persones per començar el que ell en deia “La petita obra del Sagrat Cor”. Tot va començar amb molta pobresa i amb moltes dificultats. La primera noia que va sentir la crida a viure estimant  Jesús i  les obreres va ser la Pía Criach. La va seguir una altra companya: la Carme Soler. Ja n´eren dues i vivien en un piset del carrer Nou. Van començar cuidant els fillets de les treballadores que no tenien on deixar-los. Desgràcies no en van faltar, dificultats tampoc. Però el que feia que la barca no s´enfonsés era Joan Collell Profeta de las obrerasl´Amor del Cor de Jesús per les noies obreres,  l´amor que es tenien les germanes entre si i com estimaven les treballadores. Estaven disposades a donar la vida per elles.

Per ajudar les noies treballadores en Joan i les germanes van muntar un taller de corbates, van obrir una cuina econòmica a Manresa, cases perquè les noies hi poguessin anar a menjar i a dormir si no tenien temps de tornar a casa des de la fàbrica perquè era molt lluny, guarderies pels seus fillets, escoles,…

I, a poc a poc, el que semblava un somni irrealitzable es va anar convertint en realitat.

Per tot arreu, les germanes del Sagrat Cor han anat escampant l´Amor de Jesús per les noies obreres i els seus fills. Actualment, la Congregació de Serventes del Sagrat Cor és present a través de  guarderies, escoles, residències, parròquies i projectes socials, a Vic, Barcelona, Manresa, Sevilla, Madrid i Burgos (Espanya). Argentina, Uruguai, Paraguai, Brasil, Mèxic i Moçambic (Àfrica)

Juan Collell. Profeta de les obreres

Segueix la nostra actualitat al Blog de la Congregació !!!

ANÍMATE A SOÑAR

  ¡Anímate a soñar con las Siervas del Sagrado Corazón de Jesús! https://www.youtube.com/watch?v=tfp6Gr6WN0s